Matija Vertovec bdi nad razstavo grozdja na letošnjem osrednjem slovenskem vinskem sejmu

datum: 04.09.2014

kategorija: novice

Vertovčevo leto bo zaznamovalo tudi osrednji slovenski vinski sejem, ki danes odpira vrata na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V okviru že 58. mednarodnega Vinskega sejma bo Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica pripravil razstavo grozdja, ki jo bo na svoj način zaznamoval Matija Vertovec.

Pano Matija VertovecVertovčevo leto se nadaljuje na ljubljanskem vinskem sejmu. Zahvala za prisotnost Matije Vertovca na osrednjem slovenskem vinskem sejmu gre Andreji Škvarč iz Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje (pod okriljem KGZ NG), ki v sodelovanju s kolegi iz Ivanjkovcev in s Trsničarsko zadrugo Vrhpolje v zadnjih dneh mrzlično odbira najlepše grozde iz slovenskega trsnega izbora.

Na razstavi bodo namreč prikazane vse priporočene in dovoljene sorte, ki jih na Slovenskem uradno sadimo za predelavo grozdja v vino. Poleg teh pa tudi namizne sorte, posebnosti in pa stare lokalne sorte. Matija Vertovec, ki velja za prvega slovenskega vinskega strokovnjaka, je prvi v našem jeziku pisal o sortah in jih opisoval – mnoge, ki jih omenja v svoji Vinoreji, so še danes med priporočenimi in dovoljenimi sortami za uradno predelavo, druge sodijo med lokalne posebnosti. Večino si jih bo mogoče ogledati tudi na razstavi.

Organizatorji Vertovčevega leta smo poskrbeli, da bo duh Matije Vertovca močno prisoten na ljubljanski razstavi grozdja. Prav za ta namen je izdelan pano, ki predstavlja življenje in delo našega pomembnega rojaka, obiskovalci pa si bodo lahko nabrali turističnih zgibank, s poudarkom na letošnjem Vertovčevem pohodu, ki bo 16. novembra.

Vabimo vas torej, da obiščete osrednji slovenski vinski sejem, ki bo potekal od četrtka do sobote na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Ob razstavi grozdja bosta, ob Matiji Vertovcu, stalno prisotna po dva strokovnjaka, ki bosta nudila strokovno podporo razstavi, hkrati pa bosta opozarjala tudi na pomen Matije Vertovca za razvoj slovenskega podeželja – nekdaj in danes. Obiskovalce pa bodo na obisk naše lepe dežele Vipavske, še posebej pa na bližajoči se Pohod po Vertovčevih poteh, vabile turistične zgibanke. 

Matija Vertovec pa bo glavni protagonist 121. slovenske vinske zgodbe, ki bo potekala 9. septembra v Cankarjevem domu. O pomembnem vinskem strokovnjaku, našem rojaku, bosta ljubiteljem vina pripovedovali Tamara Rusjan in Andreja Škvarč, ki sta za to priložnost pripravili degustacijo 6 različnih vinskih sort, opisanih v Vertovčevi Vinoreji.

Več o 121 slovenski vinski zgodbi