Poklon Matiji Vertovcu v galeriji v Vipavskem Križu

datum: 06.08.2014

kategorija: novice

Turistično društvo Vinoreja Šmarje je v sklopu letošnjega praznika Med šmarenskimi griči priredilo že 4. Ekstempore med šmarenskimi griči, ki ga je letos posvetilo Matiji Vertovcu. Nastale umetnine si lahko še do konca avgusta ogledate v galeriji v Vipavskem Križu.

Foto Matjaž Slejko Na letošnjem ekstemporu so ustvarjali Julijana Božič, Primož Brecelj, Franc Golob, Polona Ipavec, Azad Karim, Silva Karim, Tomaž Lunder, Andrej Perko, Claudia Sedda, Matjaž Slejko in Miha Žorž. Njihova dela so v času trajanja krajevnega praznika polepšala vaške fasade in tradicionalno gaso spremenila v galerijo na prostem. Ob razstavi je izšel tudi katalog, razstavljene pa so bile še slike učencev šmarenske podružnične šole, ki so ravno tako ustvarjali na temo Matije Vertovca.

Po zaključku praznika se je razstava prvič selila v galerijo v Vipavskem Križu. Odprta je bila v petek, 18. julijFoto Matjaž Slejko a. Dela, nastala na 4. Ekstemporu med šmarenskimi griči, ki je bil letos posvečen Matiji Vertovcu, si v galeriji v Vipavskem Križu lahko ogledate še do konca avgusta. Za predhodno najavo ogleda lahko pišete na vinoreja.smarje@gmail.com ali pokličete na 041 793 078.

Vabljeni pa tudi v Šmarje, kjer nekaj umetniških utrinkov iz letošnjega in preteklih ekstemporov ostaja za vedno – poslikana vrata, polkna, kolone … obiščite Šmarje, postanite pred spomenikom Matije Vertovca, oglejte si arhitekturne znamenitosti starih šmarenskih gas, ozaljšane z umetniškimi vtisi, sprehodite se do bližnjih Jakulinov, kjer je bil rojen Vertovec in poklepetajte s prijaznimi domačini!

mp, foto Matjaž Slejko