Med Šmarenskimi griči letos z novo turistično točko

datum: 14.05.2014

kategorija: novice

V Šmarjah smo 27. aprila namenu slavnostno predali novo turistično-informacijsko točko. Z njo bo letošnji praznik Med šmarenskimi griči, ki ga TD Vinoreja Šmarje tradicionalno pripravlja v maju, še lepši in bolj prijeten. Obiskovalci bodo tako lahko glavne znamenitosti naših krajev spoznali na info tablah že pred startom pohoda Čez Školj in Tibot 25. maja oziroma otvoritvijo razstave umetniških del, nastalih na 4. Ekstemporu med šmarenskimi griči, ki jo pripravljamo 23. maja zvečer.

Info točka Šmarje, 27apr014Za pravo uverturo v slovesnost ob predaji turistično-informativne točke je poskrbel slavnosten prihod najpomembnejših gostov. Nostalgično in razigrano so se v starodobni balili v Šmarje pripeljali slovenska vinska kraljica Špela Štokelj, član evropskega reda vitezov vina Branko Furlan in Peter Bajnoci v vlogi Matije Vertovca. Vsak od njih je imel na proslavi prav posebno vlogo, za nagovore pa so poskrbeli še predsednik TD Vinoreja Šmarje Darko Poljšak, vipavska vinska kraljica Karmen Cizara in direktor občinske uprave občine Ajdovščina Janez Furlan. Še posebej slavnostno je bilo ob sajenju šestih trt »vrtovk«, ki jih je predstavila vodja Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje pri Info točka Šmarje, 27apr014KGZ NG Andreja Škvarč. Trta vrtovka je čisto naključno zrastla leta 1936 iz grozdne peške na vrtu očeta vinarja Branka Furlana na Zavinu. O trti se doslej ni vedelo prav dosti, v Šmarjah pa smo se odločili, da jo poklonimo spominu na Matijo Vertovca in Vertovčevo leto. Prvo vrtovko sta slavnostno že pod dežnikom posadila vinska kraljica Špela Štokelj in vinski vitez ter lastnik matične trte Branko Furlan, drugo predsednik TD Vinoreja Šmarje Darko Poljšak in predsednica TD Vrtovče Ksenija Trobec, ostale štiri pa člani domačega turističnega društva. Posajene trte in novo pridobitev je nato blagoslovil domač župnik Sašo Mugerli. Na prireditvi smo obenem razglasili najbolje ocenjena vina na letošnjem strokovnem ocenjevanju, ki se ga je iz celotne KS Šmarje udeležilo kar 18 vinarjev z 39-imi vzorci. Petčlansko strokovno komisijo pod vodstvom specialistke za vinarstvo pri KGZ NG Tamare Rusjan je med belimi vini najbolj prepričala malvazija letnik 2013 Branka Furlana, med rdečimi cabernet sauvignon letnik 2012 Tomaža Poljšaka, priznanje zlati vinorednik za najboljšo povprečno oceno ocenjenih vin pa je prejel Bojan Furlan. Prireditev so popestrili še člani pevske skupine Luč, folklorna skupina društva Most in učenci podružnične OŠ Šmarje, ki so obenem pripravili razstavo likovnih del na temo Matije Vertovca.

Info točka Šmarje, 27apr014Veseli smo, da je nova pridobitev že zaživela, tako da bo letošnji praznik Med šmarenskimi griči, ki se je začel že 10. maja s turnirjem v briškoli na Vrtovčah, še lepši.

V Šmarje vas posebej vabimo v petek, 23. maja, ob 20. uri zvečer na odprtje razstave 4. Ekstempore med šmarenskimi griči. Vaške gase bodo tedaj zaživele v preoblečeni podobi, ki jim jo bodo nadeli fotografi in slikarji Julijana Božič, Primož Brecelj, Franc Golob, Polona Ipavec, Azad Karim, Silva Karim, Tomaž Lunder, Andrej Perko, Matjaž Slejko, Damijan Vidic in Miha Žorž. Večer bo polepšan z zvoki Tamburaškega orkestra Danica, sledila pa bo degustacija nagrajenih domačih vin.

Za ljubitelje pohodništva in narave v nedeljo, 25. maja, ob 8. uri zjutraj pripravljamo 5. Pohod Čez Školj in Tibot z osličkom Sivkom. Letos po nekoliko spremenjeni trasi, ki bo korake najprej popeljala po prijetni senci vodnih tolmunov pod vasjo in nato čez nov lesen mostiček proti zaselkom, kjer ne bo manjkalo domačih dobrot in spoznavanja Matije Vertovca. Ob 11. uri pripravljamo sveto mašo na prostem na Tibotu, pohod pa bo najvztrajnejše popeljal še na najvišji vrh Školj (418) s prečudovitimi razgledi na dolino in Kras do morja. Popoldne ob 16. uri ne smete zamuditi 2. Kmečkih iger, na katerih se bodo pomerile ekipe iz vasi Šmarje, Planina, Podnanos in Gaberje. Zabave zagotovo ne bo manjkalo in Med šmarenskimi griči bo vsakdo lahko našel nekaj zase, zato prisrčno vabljeni med nas!