V Šmarjah slavnostno ob prvi turistični pridobitvi

datum: 15.04.2014

kategorija: novice

V krajevni skupnosti Šmarje smo dolgo čakali na prve korake na področju turističnega razvoja. Z vztrajnostjo in predanostjo smo v štirih letih uspeli uresničiti prvobitno željo po turistično-informativni točki, ki obiskovalcem nudi kraj za oddih in seznanitev z našo preteklostjo in sedanjostjo. Ker je njena ureditev ogromen doprinos za naše kraje, jo bomo slavnostno predali namenu v nedeljo, 27. 4. 2014, ob 16. uri.

tabla šmarje Nič kaj zgodovinsko se ne sliši dokončanje turistično-informativne točke v nekem kraju, pa vendar za prebivalce krajevne skupnosti Šmarje pomeni ogromen doprinos in obenem naš ponos. Končno imamo tudi v naših krajih prostor, kjer se lahko naključni obiskovalec zave, da ti kraji, ki bi jih nekateri označili kar »Bogu za hrbtom«, skrivajo marsikatero zanimivost, ki jo je vredno obiskati. Od kipa Matije Vertovca, ki ga je izdelal kipar Mirsad Begić, pa do prave Grofove kleti, edinstvene gradnje vasi na naših tleh, spomeniško zaščitenega jedra Šmarij s simpatičnimi »gasami«, do doprsnega kipa Elvisa Presleya, pa najboljšega ovčjega sira in domačega meda, da o vinu sploh ne govorimo. Bolj kot se korak izgubi po labirintu vaških ulic, več skrivnosti vam bodo odkrile in bolj boste spoznavali kraje, ki so deželi Kranjski dali moža takšne veličine kot je bil duhovnik in najpomembnejši strokovni pisec 19. stoletja na naših tleh Matija Vertovec. Njegova bogata dediščina pomeni obenem velik dar, hkrati pa tudi odgovornost. Te se izjemno zavedamo članice in člani Turističnega društva Vinoreja Šmarje in Turističnega društva Vrtovče, ki  vseskozi stremimo k razvoju naših domačij, posejanih med Vipavske griče.  

Ureditev turistično-informativno točke je bila ena prvih želja ob ustanovitvi naših društev, zato smo zanjo še toliko bolj hvaležni občini Ajdovščina, ki je s pomočjo finančnih sredstev programa LEADER lokalne akcijske skupine občin Ajdovščina, Vipava in Komen poskrbela, da smo dobili dve leseni mizi s klopmi, dve informativni tabli z zemljevidom in opisom zanimivosti ter zeleni kotiček, kjer bomo ob  otvoritvi slavnostno posadili potomke prav posebne trte-vrtovke. Še posebej smo ponosni, da nam bo pri sajenju vrtovk pomagala slovenska vinska kraljica Špela Štokelj, pobliže pa bomo lahko spoznali tudi modrosti Matije Vertovca. Ob vsem tem pa se nam bodo seveda predstavili tudi domači ponudniki, ki sestavljajo pisano druščino pridelovalcev sadja, zelenjave, medu, sira, domačih sadnih sokov in predvsem vina. Spoznajte naše kraje tudi vi in se nam pridružite v nedeljo, 27. 4. 2014, ob 16. uri na otvoritvi turistično-informativne točke ob glavni cesti skozi vas.

Dogodek bo obenem povabilo v pisani maj, ko v Šmarjah tradicionalno pripravljamo praznik Med šmarenskimi griči, ki se bo začel 10. maja na Vrtovčah z briškoljado, nadaljeval 24. maja z otvoritvijo razstave 4. Ekstempore med šmarenskimi griči in vinsko degustacijo ter dosegel vrhunec 25. maja s petim pohodom Čez Školj in Tibot in popoldanskimi kmečkimi igrami. V Šmarjah pa se bo dogajanje nadaljevalo tudi preko poletja, zato nikar ne zamudite ene od priložnosti, da nas obiščete.

mp