Dota za prihodnje rodove

datum: 09.04.2014

kategorija: novice

Dediščina nam je dana, je naša dota, ki jo je vredno negovati prav zaradi te dodane vrednosti. Pomembno je, da vemo, kdo smo, od kod prihajamo, zato, da lahko gremo po začrtani poti naprej. Če želimo, da so ideje za prihodnost naše, nam pisane na kožo, potem morajo stati na temeljih nam lastne preteklosti. Na vseh področjih našega življenja.

Dota za prihodnost, marec 2014V prostorih Mladinskega centra Ajdovščina je v okviru Vertovčevega leta konec marca potekal javni sestanek, pogovor, na temo potenciala dediščine za razvoj. Namen sestanka in povabila, ki še vedno velja, je združiti in povezati različne zgodbe iz področja dediščine na način, da bodo služile svojemu današnjemu namenu – bodisi ciljem društvenih dejavnosti, bodisi gospodarstvu - tako v smislu ustvarjanja novih produktov, kot ohranjanja tradicionalnih navad in tudi vrednot.

Dota za prihodnost, marec 2014Etnologinja Jasna Fakin Bajec, ki se še posebej posveča prav opolnomočenju dediščine za razvoj, je predstavila pomen ohranjanja tradicije za prihodnost. Poleg konkretnih produktov, storitev in zgodb, ki so pomemben prodajni artikel, ohranjanje in/ali nadgrajevanje tradicionalnih navad bistveno vpliva tudi na kulturno, socialno, duhovno področje našega življenja. Za to pa je pomembna primerna in pravilna interpretacija dediščine, še bolj pa povezovanje, mreženje – interdisciplinarno, medsektorsko, medgeneracijsko in vsa druga sodelovanja, ki med različnimi deležniki spodbujajo inovativen in konkurenčen razvoj.

Dota za prihodnost, marec 2014Lahko bi nas več sedelo za mizo, manjkali so prav predstavniki javnih institucij in gospodarstva, ki bi jih morale tovrstne teme prav zaradi narave njihovega dela najbolj zanimati. Prisotni pa smo bili predstavniki večine najpomembnejših društev v Vipavski dolini, ki se ukvarjamo z interpretacijo dediščine. Pa lokalni turistični vodniki, Maja iz znane turistične kmetije v Črničah, Branka iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo – pravzaprav obetavna ekipa za začetek. Obljubili smo si sodelovanje in pomoč eden drugemu, saj bomo le tako lahko gradili velike in privlačne zgodbe, ki bodo dolini prinesle kakšno novo delovno mesto, kakšen nujno potreben soud več, pa tudi novih doživetij.

Želja je, da Vipavska dolina vnovič postane »Raj dežele Kranjske«, kot je slovela v času življenja Matije Vertovca. S skupnimi močmi, prepletom različnih izkušenj, mladostno energijo, vztrajnostjo, trdim delom in predvsem preseganjem individualizma nam lahko uspe.

Vabilo

Organizatorji Vertovčevega leta bomo skupaj z etnologinjo Jasno Fakin Bajec in v sodelovanju z Mladinskim hotelom centrom Ajdovščina skozi letošnje Vertovčevo leto priredili več dogodkov, namenjenih pridobivanju novih izkušenj, srečevanju za nove skupne dogovore, ogledu dobrih praks. O vsem vas bomo sproti obveščali, tudi preko spletne strani Vertovčevo leto. Vabljeni, da se nam pridružite – aktivno, z idejami ali produkti, ali pa zgolj kot obiskovalec naših dogodkov, nakupovalec domačih produktov.

Prvi dogodek načrtujemo za zadnjo soboto v mesecu maju, računajte na to!