Utrinki iz 11. tradicionalnega pohoda "Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne"

datum: 26.02.2014

kategorija: novice

Po uverturi v Vertovčevo leto, ob 230. letnici rojstva Matije Vertovca na Jakulinih, je v soboto, 1. februarja 2014, potekal že 11. tradicionalni pohod "Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne",ki ga organizira Turistično društvo Podnanos.

IMG 0858Kljub vremenski ujmi, ki je zajela našo državo, se je pohoda udeležilo lepo število pohodnikov. Zbrali so se v Šmarjah, na kmetiji Poljšakova brajda, kjer so se pred odhodom okrepčali. Predsednik Turističnega društva Podnanos, Stojan Vitežnik, je pozdravil vse navzoče, jezuit, pater Miran Žvanut pa je dal blagoslov za srečno pot. Začetek pohoda je vodil na Jakuline, do rojstne hiše Matije Vertovca, kjer so položili cvetje ob spominski plošči.Od tu pa na Erzelj, v cerkev Sv. Mihaela, kjer je bila maša. Somaševala sta domači župnik Ivan Furlan in pater Miran, ob spremljavi MO PZ Matija Vertovec iz Podnanosa.

Sledila je degustacija  vin pri družini Volk na Erzelju. Pohodniki so pot nadaljevali med vinogradi, do Goč, kjer so se okrepčali s toplo malico na Furlanovi kmetiji.

Zaključek pohoda je bil v Podnanosu. Najprej z režnjo trsa najstarejše avtohtone trte z Lenta in potem s krajšo kulturno slovesnostjo in pokušnjo vin domačih vinarjev v hramu domačije Janka Trošta v Podbregu. Tu so pohodnike nagovorili: predsednik Krajevne skupnosti Podnanos Darko Rosa, predsednik TD Podnanos Stojan Vitežnik in predstavnik društva vinogradnikov iz Šentjura Franc Zabukošek, MO PZ Matija Vertovec pa je s svojim bogatim repertoarjem pesmi popestril zaključek pohoda.

Kljub slabemu vremenu lahko z zadovoljstvom trdijo, da so se s pohodom dostojno poklonili  rodoljubu, duhovniku in velikemu buditelju.

Oglejte si še več fotografij iz pohoda