Vipavska vinska kraljica 2014 Karmen Cizara o Vertovčevem letu

datum: 20.02.2014

kategorija: novice

Uvodna prireditev ob jubilejnem letu Matije Vertovca je potekala v njegovi rojstni hiši in sicer v čudovitem zaselku Jakulini, Šmarje na Vipavskem.

Dogodek so povezovali gostje, ki jim je Vertovec pustil poseben pečat, saj s srcem zvesto sledijo njegovim modrim naukom.

Začetne govore so imeli predstavniki treh društev; in sicer Društva za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec, Turističnega društva Vinoreja Šmarje in Turističnega društva Podnanos. Vsi trije predstavniki so poudarili pomembno vlogo Matije Vertovca pri izobraževanju in pri poučevanju okoliških vinarjev o vinogradništvu.

Osrednja govornica je bila profesorica z Biotehniške fakultete dr. Zora Korošec-Koruza, ki v svojem poklicnem življenju poudarja Vertovčeva dela in jim še vedno pripisuje veliko pomembnost.

Besedam teh zavzetih podpornikov Matije Vertovca smo prisluhnile tudi slovenska vinska kraljica Špela Štokelj in sama kot vipavska vinska kraljica.

Ob 230-letnici rojstva Matije Vertovca bodo potekale številne prireditve prav z namenom obuditve njegovih modrosti in naukov.

Posebej so me ganili poetični zapisi Vertovca, v katerih s prisrčnim nazorom pripoveduje o vinski trti, vinu ter naši lepi deželi - Vipavski dolini. Vertovec svoja znanja ni delil samo ustno med ljudmi, temveč tudi pisno v raznih strokovnih literaturah z različnih področij. In prav tukaj se strinjam s pogledom prof. Korošec-Koruze, ki je poudarila  Vertovčevo ljubezen do domače besede, do slovenskega jezika.

Tradicija vinogradništva se tako že vrsto let prenaša iz roda v rod. Spomin na Vertovca je še danes živ med vinarji in vinogradniki, saj je bil eden prvih pobudnikov, ki je videl ne samo pomen in prihodnost, ampak tudi potencial v vinu na Vipavskem. Vredno je omeniti, da je bila včasih Vipavska dolina stičišče trgovanja med Dunajem in Trstom. Veliko število različnih popotnikov se je tukaj ustavilo, tako so imeli domačini precej več možnosti za prodajo svojega vina.

Kot Vipavska vinska kraljica 2014 se zavedam pomena Vertovčevih del in se bom zavzemala, da se bo dober glas o naši vinorodni deželi širil tudi v tuje kraje, do drugih ljubiteljev vin, ki nas še ne poznajo. Sama se bom udeležila čimveč prireditev ob Vertovčevem letu in tako pripomogla k spoznavanju Matije Vertovca s strani domačinov in mlajših generacij.

                                                                                                              Karmen Cizara, Vipavska vinska kraljica 2014