18. Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj o Matiji Vertovcu

datum: 13.02.2014

kategorija: novice

Vesela sem, da sem lahko del projekta Vertovčevo leto, da nosim krono Vinske kraljice Slovenije ravno v letu, ko obeležujemo pomembno obletnico Vertovčevega življenja in dela. Matija Vertovec je namreč ena izmed najpomembnejših osebnostni v razvoju slovenskega vinogradništva in vinarstva. Tudi zaradi njega je slovensko vino tako kvalitetno, posebno in cenjeno tudi izven naših meja. Počasi, a vztrajno slovenski vinar utira pot v svet, v družbo uglednih svetovnih vin. In se zaveda, da je za mesto, kjer je, odgovoren tudi napredno misleči Vipavec Matija Vertovec!

Da je Vertovec izjemno pomemben za slovenskega kmeta, vinogradnika, za slovensko kmetijstvo in konec koncev za slovenskega človeka, jezik in narod, je bilo na uvodni slovesnosti v Vertovčevih rodnih Jakulinih povedano neštetokrat. Tolikokrat, da se je vsakemu obiskovalcu globoko zasidralo v spomin. Kar je tudi namen celotnega projekta Vertovčevo leto – da bi čim več ljudi spoznalo Matijo Vertovca in njegov izjemen prispevek vsem nam. Tudi ljudje zunaj naših meja naj spoznajo Vertovčevo zapuščino, je poudarila doktorica Zora Korošec Koruza, ki je kot osrednja govornica odprla in razširila poglede na obsežen opus del duhovnika in intelektualca, ki je služboval tudi v mojem domačem kraju. Zato sem še posebej ponosna, da lahko sodelujem pri odkrivanju in širjenju izročila svojega rojaka. Dr. Zora Korošec Koruza je v svojem govoru večkrat poudarila, da kljub širini področij, ki jih je Vertovec s svojim delom zajel, nekaj manjka.  Matija Vertovec je bil vsestranski;  kmetijski strokovnjak, mislec, narodni buditelj, dušni pastir, duhovnik. Bil je človek z dušo  in telesom predan slovenskemu človeku – kmetu, vinogradniku, vinarju. Bil je predan slovenski zemlji, slovenskemu jeziku in narodu. In to manjka. Nam, ne Matiji Vertovcu.

Čeprav se je rodil 230 let nazaj, so njegove besede še kako žive in aktualne. Bodimo odprti za nova znanja, nove ideje, ob tem pa naj ne pozabimo na narodno zavest, od kod prihajamo in kdo smo -  majhen narod, vendar ponosen nase, na svojo zemljo, na svoje znanje ter dosežke. Mogoče manjka to. Samo to.

                                                                                                             Špela Štokelj, Vinska kraljica Slovenije 2014

Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj