Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku v Ajdovščini v znamenju Matije Vertovca in dr. Karla Lavriča

datum: 06.02.2014

kategorija: novice

Gornja Vipavska dolina se ponaša z velikimi ljudmi, ki so v preteklosti in še ustvarjajo na področju kulture, tako ustvarjalne kot poustvarjalne. Kot svetilnik na morju sporoča pravo in varno smer ladjam, tako odsevajo imena nekaterih pomembnih ljudi iz preteklosti v današnji čas in prinašajo sporočila, ki so večna.


Tako smo letos združili imeni in lika dveh izjemnih in močnih ljudi: Prvi je MATIJA VRTOVECoziroma Vertovec, kot ga tudi poimenujemo in katerega 230-letnice rojstva se spominjamo v letu 2014. Letos se želimo pokloniti tudi drugemu velikemu buditelju, ali bolje prebuditelju dr. KARLU LAVRIČU, ki je pred 150-imi leti v Ajdovščini ustanovil čitalnico, predhodnico današnje Lavričeve knjižnice.

Oba velika lika je na odru Dvorane 1. slovenske vlade po scenariju in v režiji Petra AVBARJA obudila gledališka skupina KUD Javorov hudič. Rdeča nit odrske postavitve, v kateri sodeluje instrumentalna zasedba Godalnega kvarteta Nova, je PREBUJENJE(naroda, misli, ljudi, znanja …).

ZKD Ajdovščina je k slavnostni besedi povabil mednarodno uveljavljeno zborovodkinjo MARTINO BATIČ., umetniško vodjo Slovenskega komornega zbora in pomočnico direktorja Slovenske filharmonije za zbor.

Na slovesnosti bodo podeljena priznanja Zveze kulturnih društev Ajdovščina. Prejeli jih bodo: Klavdij Koloini, Marjan Cigoj in Društvo Trillek, društvo za ohranitev starih običajev Col.

Osrednja slovesnost bo v Dvorani 1. slovenske vlade v Ajdovščini, na Dan kulture, v soboto, 8. februarja, s pričetkom ob 18.00.

Vabi vas Zveza kulturnih društev Ajdovščina.