Leto Matije Vertovca - Vertovčevo leto

datum: 27.01.2014

kategorija: novice

Le malo je tako veličastnih, pa vendar tako prezrtih zgodovinskih osebnosti, kot je lik Matije Vertovca. Duhovnik in strokovni pisec rojen 28. 1. 1784 v zaselku Jakulini blizu Šmarij na Vipavskem, umrl pa je 2. 9. 1851 v Podnanosu, bi najverjetneje ostal zapisan pozabi, če ga ne bi pred 20-imi leti širši javnosti ponovno obudil velik bibliofil Stanislav Bačar.

Spomenik Matije Vertovca v Šmarjah Z veliko marljivostjo je brisal prah iz njegovih pozabljenih knjig in odstiral njegova napredna razmišljanja in njegov vsestranski opus. In kot je presenečeno ugotavljal, tega ni bilo malo. S pomočjo bogatega znanja tujih jezikov (obvladal je latinščino, grščino, nemščino, italijanščino in francoščino) je Vertovec črpal iz svetovne strokovne literature, ki jo je z zanimanjem prevajal in nadgrajeval z lastnimi dognanji. Njegove študije so segale na področja zgodovine, zemljepisa, kemije, fizike, astronomije, predvsem pa kmetijstva, s poudarkom na vinogradništvu in kletarstvu. Na vseh teh področjih je pustil za seboj strokovne knjige, največ pa jih je namenil kmetom, tako se najpogosteje omenjata Vinoreja za Slovence in Kmetijska kemija. Ob tem je objavljal tudi svoje pridige in redno skrbel za zapise v tedanjih časopisih. Pripisujemo mu tudi zasluge, da je Franceta Prešerna spodbudil k pisanju Zdravljice s svojim hvalospevom Vinske terte hvala. Osebnost takšne širine si zato več kot zasluži širše poznavanje.

Domača društva, ki so povezana z delom in likom Matije Vertovca, so se zato odločila, da letošnje leto, ko praznujemo 230-letnico njegovega rojstva in obenem 170-letnico izhajanja Vinoreje za Slovence v Kmetijskih in rokodelskih novicah, posvetimo temu pomembnemu vipavskemu rojaku. Pobudo so podala Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec, Turistično društvo Vinoreja Šmarje in Turistično društvo Podnanos, kaj kmalu pa so se jim pridružile še številne druge organizacije ter tudi občini Ajdovščina in Vipava. Skupaj si želimo, da bi letošnje leto resnično predstavljalo poklon temu velikemu ljudskemu učitelju, zato še vedno vabimo tudi druge organizacije in institucije, da se nam pridružijo in dodajo svoj kamenček v mozaik Vertovčevega leta 2014.

Osrednje aktivnosti bomo javnosti predstavili na slovesnosti ob uvodu v Vertovčevo leto 28. januarja 2014 ob 17. uri v njegovi rojstni hiši na Jakulinih blizu Šmarij na Vipavskem, že 1. februarja pa se boste lahko podali na pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne, ki ga pripravlja TD Podnanos. Preko leta bodo sledile še številne druge prireditve, Vertovčevo leto pa bomo uradno zaključili s tradicionalnim Pohodom po Vertovčevih poteh 16. novembra 2014.

Vzemite Vertovčevo leto kot izziv tudi sami. Vabimo vas, da spoznavate Vertovca, njegova dela in nesmrtnost njegovih naukov, ki kljub časovni oddaljenosti ostajajo vedno aktualni.