Vstopna novice

 • 28.10.2015Premiera dokumentarca o Matiji Vertovcu v Ajdovščini

  V petek, 6. novembra 2015, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini premiera dokumentarnega filma Matija Vertovec - veliki um slovenskega naroda. Film je nastal v produkciji Televizije Slovenija, scenarij sta zapisali Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar. Režiser pa je Marko Naberšnik.

 • 28.10.2015Premiera dokumentarca o Matiji Vertovcu v Ajdovščini

  V petek, 6. novembra 2015, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini premiera dokumentarnega filma Matija Vertovec - veliki um slovenskega naroda. Film je nastal v produkciji Televizije Slovenija, scenarij sta zapisali Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar. Režiser pa je Marko Naberšnik.

 • 28.10.2015Napovedujemo 15. pohod po Vertovčevih poteh

  V nedeljo, 22. novembra 2015, bo potekal 15. pohod po Vertovčevih poteh. Vabljeni!

 • 30.10.2014Dan reformacije, praznik slovenskega knjižnega jezika

  31. oktobra Slovenci praznujemo pomemben praznik – na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Trubarjev Katekizem, ki mu je dodal še Abecednik, sta prvi knjigi v knjižni slovenščini, sta pa tudi temelj narodove zavesti.

 • 17.10.201414. pohod po Vertovčevih poteh - poti so pripravljene

  Pohod tradicionalno poteka prvo nedeljo po martinovi nedelji, dobimo se v nedeljo zjutraj, 16. novembra, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje. Pohodne poti so dobro pripravljene in označene. Nova zanimivost pohodnike čaka na Vrtovčah.

 • 04.09.2014Fotozgodba iz vinskega sejma v Ljubljani

  Oglejte si fotografije iz obiska letošnjega 58. mendnarodnega vinskega sejma, na katerem je tudi letos z razstavo grozdja sodeloval Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Razstava je nastala v sodelovanju Selekcijsko trsničarskega središča iz Vrhpolja in Ivanjkovcev (KGZ Maribor) ter Trsničarske zadruge Vrhpolje. Andreja Škvarč iz vrhpoljskega središča je zaslužna, da je ena od osrednjih tem razstave v Vertovčevem letu Matija Vertovec.

 • 04.09.2014Matija Vertovec bdi nad razstavo grozdja na letošnjem osrednjem slovenskem vinskem sejmu

  Vertovčevo leto bo zaznamovalo tudi osrednji slovenski vinski sejem, ki danes odpira vrata na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V okviru že 58. mednarodnega Vinskega sejma bo Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica pripravil razstavo grozdja, ki jo bo na svoj način zaznamoval Matija Vertovec.

 • 06.08.2014Poklon Matiji Vertovcu v galeriji v Vipavskem Križu

  Turistično društvo Vinoreja Šmarje je v sklopu letošnjega praznika Med šmarenskimi griči priredilo že 4. Ekstempore med šmarenskimi griči, ki ga je letos posvetilo Matiji Vertovcu. Nastale umetnine si lahko še do konca avgusta ogledate v galeriji v Vipavskem Križu.

 • 20.05.2014Doživite Vipavsko, spoznajte Vertovca, dobrodošli pri nas!

  Pomlad je v polnem razcvetu, na Vipavskem zorijo češnje, zdaj je pravi čas, da se povabite na obisk. Društvo lokalnih turističnih vodnikov Ajdovščina je v letošnjem Vertovčevem letu pripravilo dva zanimiva tematska programa, ki obravnavata dve pomembni, "Vertovčevi", temi: vino in dediščino.

 • 14.05.2014Med Šmarenskimi griči letos z novo turistično točko

  V Šmarjah smo 27. aprila namenu slavnostno predali novo turistično-informacijsko točko. Z njo bo letošnji praznik Med šmarenskimi griči, ki ga TD Vinoreja Šmarje tradicionalno pripravlja v maju, še lepši in bolj prijeten. Obiskovalci bodo tako lahko glavne znamenitosti naših krajev spoznali na info tablah že pred startom pohoda Čez Školj in Tibot 25. maja oziroma otvoritvijo razstave umetniških del, nastalih na 4. Ekstemporu med šmarenskimi griči, ki jo pripravljamo 23. maja zvečer.

 • 15.04.2014V Šmarjah slavnostno ob prvi turistični pridobitvi

  V krajevni skupnosti Šmarje smo dolgo čakali na prve korake na področju turističnega razvoja. Z vztrajnostjo in predanostjo smo v štirih letih uspeli uresničiti prvobitno željo po turistično-informativni točki, ki obiskovalcem nudi kraj za oddih in seznanitev z našo preteklostjo in sedanjostjo. Ker je njena ureditev ogromen doprinos za naše kraje, jo bomo slavnostno predali namenu v nedeljo, 27. 4. 2014, ob 16. uri.

 • 09.04.2014Dota za prihodnje rodove

  Dediščina nam je dana, je naša dota, ki jo je vredno negovati prav zaradi te dodane vrednosti. Pomembno je, da vemo, kdo smo, od kod prihajamo, zato, da lahko gremo po začrtani poti naprej. Če želimo, da so ideje za prihodnost naše, nam pisane na kožo, potem morajo stati na temeljih nam lastne preteklosti. Na vseh področjih našega življenja.

 • 08.04.2014Vinska trgovina od Matije Vertovca do osamosvojitve - pogovorni večer v Faladurju

  Konec marca je v Faladurju, degustacijsko-razstavnem prostoru podeželskih produktov ob mladinskem hotelu v Palah, potekal zanimiv vinsko-pogovorni večer. Etnolog dr. Janez Bogataj in zgodovinar dr. Borut Kolini sta z Matjažem Lemutom iz znane domače vinske kleti Tilia iz Potoč klepetala o vinski trgovini skozi čas – od Matije Vertovca naprej. Pomembnemu rojaku je bila posvečena priložnostna razstava. Ob klepetu so bila na pokušini vina starih vipavskih sort, o katerih je prvi pisal prav Vertovec in ki se jih še najde po vipavskih hramih – poljšakica, pergulin, klarnica …

 • 26.03.2014V duhu Matije Vertovca - dediščina za razvoj

  Vertovčevo leto nam ta petek ponuja dva dogodka. Organizatorji Vertovčevega leta v sodelovanju z etnologinjo Jasno Fakin Bajec in MC Hišo mladih vabijo na sestanek, katerega tema bo dediščina za razvoj, potekal pa bo v MC-ju. V bližnjem Faladurju pa skozi petkovo popoldne odprta razstava Vertovčevih del in njegovih zapisov, ki se bo zvečer nadaljevala v pogovorni večer na temo Vipavska kmetijska trgovina skozi čas – od Matije Vertovca do samostojne Slovenije.

 • 26.02.2014Matija Vertovec in biotska pestrost v kmetijstvu

  Pri prebiranju Vertovčeve knjižice Sporočilo slovenskim vinorednikom sem naletela na odstavek, ob katerem sem se zamislila. Vertovec piše takole: »Bolji vina pridelovati, so začeli semtertje po Francoskim in na Rajnu celi nograd le z enim samim tertnim plemenam nasajati. Taciga sveta bi pa jaz ne dal, zakaj primeri se, de kakšna tertna sorta kakšno leto, zlasti v nogradih, skorej čisto odpove. Ta terta , to je, ta sorta, pravijo ljudje, ni letas dala; - bolji je tedaj po 6 do 12 tertnih sort v nograd nasaditi, de, če ene odpovejo, pa vender druge dajo, in de se tako vender vselej, kakor pri nas kaj vina pridela.« Zdrava kmečka pamet, bi rekli. To pa res ni nič takega … Pa vendarle je! Ob teh besedah bi se moral zamisliti vsak, ne glede na to, ali je vinogradnik ali ne.

 • 26.02.2014Utrinki iz 11. tradicionalnega pohoda "Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne"

  Po uverturi v Vertovčevo leto, ob 230. letnici rojstva Matije Vertovca na Jakulinih, je v soboto, 1. februarja 2014, potekal že 11. tradicionalni pohod "Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne",ki ga organizira Turistično društvo Podnanos.

 • 20.02.2014Vipavska vinska kraljica 2014 Karmen Cizara o Vertovčevem letu

  Uvodna prireditev ob jubilejnem letu Matije Vertovca je potekala v njegovi rojstni hiši in sicer v čudovitem zaselku Jakulini, Šmarje na Vipavskem.

  Dogodek so povezovali gostje, ki jim je Vertovec pustil poseben pečat, saj s srcem zvesto sledijo njegovim modrim naukom.

  Začetne govore so imeli predstavniki treh društev; in sicer Društva za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec, Turističnega društva Vinoreja Šmarje in Turističnega društva Podnanos. Vsi trije predstavniki so poudarili pomembno vlogo Matije Vertovca pri izobraževanju in pri poučevanju okoliških vinarjev o vinogradništvu.

 • 14.02.2014Osrednji govor dr. Zore Korošec-Koruza ob uvodu v Vertovčevo leto

  Spoštovani,
  zahvaljujem se za izkazano čast in povabilo na to slovesnost s katero začenjate Vertovčevo leto. Ne vem čisto zagotovo, če sem si to vlogo zaslužila, mnogo jih je, ki so naredili več, nisem zbrala in prebrala vseh njegovih spisov in knjig, tudi ne shodnih govorov, vendar sem do neke mere živela Vrtovčevo usodo pridigarja. Pri svojem delu na Biotehniški fakulteti sem se kot profesorica za vinogradništvo skoraj 40 let trudila: »Kako zamore pognojena tertica, od vetrov raztepéna in od toče pobita vendar v svojih nedrijih še lep grojzd zrediti, ravno takó zamore tudi človek zdraviga in močniga duha v vsih, tudi nasprotnih okolišinah kaj dobriga storiti, čeprav slepi svet tega ne spozna.«

 • 13.02.201418. Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj o Matiji Vertovcu

  Vesela sem, da sem lahko del projekta Vertovčevo leto, da nosim krono Vinske kraljice Slovenije ravno v letu, ko obeležujemo pomembno obletnico Vertovčevega življenja in dela. Matija Vertovec je namreč ena izmed najpomembnejših osebnostni v razvoju slovenskega vinogradništva in vinarstva. Tudi zaradi njega je slovensko vino tako kvalitetno, posebno in cenjeno tudi izven naših meja. Počasi, a vztrajno slovenski vinar utira pot v svet, v družbo uglednih svetovnih vin. In se zaveda, da je za mesto, kjer je, odgovoren tudi napredno misleči Vipavec Matija Vertovec!

 • 11.02.2014Nagovori ob uvodu v Vertovčevo leto 2014

  V nadaljevanju objavljamo nagovore vseh treh predsednikov društev, ki so se letos združila v želji obeležitve Vertovčevega leta 2014. Nagovore so predstavniki društev javnosti predstavili na prireditvi ob uvodu v Vertovčevo leto, 28. januarja 2014 na Jakulinih, ob praznovanju 230-obletnice rojstva Matije Vertovca.

 • 06.02.2014Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku v Ajdovščini v znamenju Matije Vertovca in dr. Karla Lavriča

  Gornja Vipavska dolina se ponaša z velikimi ljudmi, ki so v preteklosti in še ustvarjajo na področju kulture, tako ustvarjalne kot poustvarjalne. Kot svetilnik na morju sporoča pravo in varno smer ladjam, tako odsevajo imena nekaterih pomembnih ljudi iz preteklosti v današnji čas in prinašajo sporočila, ki so večna.

 • 29.01.2014Ali je Vertovec lahko most med znanostjo, stroko in vinogradniki?

  Z uvodno slovesnostjo v Vertovčevo leto smo v torek, 28. 1. 2014, na Jakulinih veličastno počastili 230-letnico rojstva duhovnika in strokovnega pisca Matije Vertovca. Svečanost v Vertovčevem hramu je obiskovalcem ponudila vpogled v delo velikega rodoljuba in jih obenem seznanila s pestrim dogajanjem, ki ga organizatorji pripravljajo v Vertovčevem letu.

 • 28.01.2014Spletna stran Vertovčevo leto je zaživela

  Vertovčevo leto je podprto s spletno stranjo, na kateri se bodo zbirale vse aktualne informacije, pa tudi zapisi o Vertovcu. Izdelalo jo je podjetje Arctur iz Nove Gorice. Organizatorji Vertovčevega leta se podjetju najlepše zahvaljujemo, saj bomo s pomočjo spletne strani lahko predstavljali naše delo, predvsem pa delo Matije Vertovca, ki bo tako dostopno prav vsem.

 • 27.01.2014Na Jakulinih je že vse pripravljeno

  V torek, 28. januarja 2014 ob 17. uri, bo v zaselku Jakulini, kjer se je pred natanko 230 leti rodil naš pomembni rojak Matija Vertovec, potekala uvodna slovesnost Vertovčevega leta. Zaradi prostorske stiske na Jakulinih bo parkiranje organizirano v Šmarjah, od koder bo od 16. ure dalje organiziran prevoz. Obiskovalce naprošamo, da se na slovesnost odpravijo v pravem času.

 • 27.01.2014Leto Matije Vertovca - Vertovčevo leto

  Le malo je tako veličastnih, pa vendar tako prezrtih zgodovinskih osebnosti, kot je lik Matije Vertovca. Duhovnik in strokovni pisec rojen 28. 1. 1784 v zaselku Jakulini blizu Šmarij na Vipavskem, umrl pa je 2. 9. 1851 v Podnanosu, bi najverjetneje ostal zapisan pozabi, če ga ne bi pred 20-imi leti širši javnosti ponovno obudil velik bibliofil Stanislav Bačar.