14. pohod po Vertovčevih poteh - poti so pripravljene

datum: 17.10.2014

kategorija: novice

Pohod tradicionalno poteka prvo nedeljo po martinovi nedelji, dobimo se v nedeljo zjutraj, 16. novembra, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje. Pohodne poti so dobro pripravljene in označene. Nova zanimivost pohodnike čaka na Vrtovčah.

Vertovčeve poti Člani in prijatelji društva Matija Vertovec smo se dober mesec pred letošnjim pohodom podali po Vertovčevih poteh – z namenom, da jih očistimo in pripravimo na pohod, ki ga vsako leto obišče več tisoč pohodnikov, lani rekordnih 8.000! Poti so dobro pripravljene, utrjene in označene, obiskovalce pa bo pričakala zanimiva novost.

Vrtovče, kraj z razgledom 

Nova tabla na Vrtovčah Takšen naslov nosi nova turistično-informativna tabla, ki smo jo, skupaj s člani našega prijateljskega Turističnega društva Vrtovče, postavili na osrednje križpotje v vasi. Tik ob avtobusni postaji je dobro vidna vsem mimoidočim, prostor je lepo urejen in zasajen z okrasnimi rastlinami, Vrtovče so s tem dobile nov, bleščeče lep, info-kotiček.

Tablo sta slovesno odkrila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in predsednica Turističnega društva Vrtovče Ksenija Trobec, predstavil pa jo je njen snovalec in avtor besedila Dušan Krečič. Pripoveduje o zgodovini in Spomenik Matiji Vertovcu pred cerkvijo v Šmarjah; avtor Mirsad Begić znamenitostih Vrtovč, kraja na prevalu iz Vipavske v Braniško dolino, ki ga odlikujejo nadvse veličastni razgledi na celotno Vipavsko dolino in še dlje. Opremljena je z zemljevidi in fotografijami.  

Društvo Matija Vrtovec vsako leto na Vertovčevih poteh uredi vsaj eno takšno turistično-info točko. To je poslanstvo, ki nam ga zapustil idejni oče Vertovčevega pohoda, ustanovni član in dolgoletni predsednik Društva Matija Vertovec Stane Bačar, ter ga želimo z enako mero spoštovanja do naravnih in kulturnih vrednot na teh poteh nadaljevati tudi v prihodnosti.

Napoved 14. pohoda po Vertovčevih poteh