V duhu Matije Vertovca - dediščina za razvoj

datum: 26.03.2014

kategorija: novice

Vertovčevo leto nam ta petek ponuja dva dogodka. Organizatorji Vertovčevega leta v sodelovanju z etnologinjo Jasno Fakin Bajec in MC Hišo mladih vabijo na sestanek, katerega tema bo dediščina za razvoj, potekal pa bo v MC-ju. V bližnjem Faladurju pa skozi petkovo popoldne odprta razstava Vertovčevih del in njegovih zapisov, ki se bo zvečer nadaljevala v pogovorni večer na temo Vipavska kmetijska trgovina skozi čas – od Matije Vertovca do samostojne Slovenije.

Kam je izginil Raj dežele Kranjske?

Na binkoštni ponedeljek leta 1820 je Matija Vertovec v pridigi pri Sv. Hieronimu na Nanosu med drugim dejal: "Na desni pod tvojimi nogami se ti odpre struga Ipavske, vertu enako obdelane in smejoče doline doli do Gorice, zavoljo nje žlahtnih pridelkov in drage kapljice imenovana večkrat od zunanjih "Raj dežele Kranjske."

Organizatorji Vertovčevega leta, skupaj z etnologinjo Jasno Fakin Bajec in v sodelovanju z MC Hiša mladih želijo ta raj, ki nam izginja pred očmi, oživiti. Dediščina je odlično izhodišče za ustvarjanje novih produktov, izziv za prihodnost. Ideje so pripravljene, na sestanek pa so povabljeni vsi, ki v ohranjanju materialne in duhovne dediščine vidijo priložnost za osebni razvoj ali pa za poslovni napredek. Potekal bo v petek, 28. marca 2014, ob 19. uri, v prostorih MC Hiše mladih Ajdovščina.

Vipavska kmetijska trgovina skozi čas – od Matije Vertovca do samostojne Slovenije

Faladur - Vipavska kmetijska trgovina skozi časV bližnjem Faladurju, razstavno prodajnem prostoru produktov domačega podeželja, pa bo prav na ta petek skozi vse popoldne na ogled razstava del in zapisov Matije Vertovca. Zvečer, ob 20. uri, pa bo tam potekal pogovorni večer s priznanima etnologoma dr. Janezom Bogatajem in dr. Borutom Koloinijem ter domačim vinarjem Matjažem Lemutom. Tema pogovora bodo načini prodaje vina v preteklosti, lastniška razmerja ter običaji ljudi od časa Matije Vertovca do osamosvojitve Slovenije. Med in po pogovoru bo potekala pokušina starih vipavskih vinskih sort (pergulin, klarnica, poljšakica, zelen, pinela, pokalca...).

Faladur bo goste večera nagradil tudi s popustom ob nakupu domačih vin.