Ali je Vertovec lahko most med znanostjo, stroko in vinogradniki?

datum: 29.01.2014

kategorija: novice

Z uvodno slovesnostjo v Vertovčevo leto smo v torek, 28. 1. 2014, na Jakulinih veličastno počastili 230-letnico rojstva duhovnika in strokovnega pisca Matije Vertovca. Svečanost v Vertovčevem hramu je obiskovalcem ponudila vpogled v delo velikega rodoljuba in jih obenem seznanila s pestrim dogajanjem, ki ga organizatorji pripravljajo v Vertovčevem letu.

DSC 0057Zbrane so najprej pozdravili predstavniki treh društev, ki so se združila v ideji o Vertovčevem letu. Pobudi so se pridružila Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec, Turistično društvo Vinoreja Šmarje in Turistično društvo Podnanos. Vsak med njimi je izpostavil svojo povezanost z Vertovcem, tako je Darko Poljšak, predsednik Turističnega društva Vinoreja Šmarje povedal, da jim je ravno Vertovec dal zagon za ustanovitev društva in da se je poleg vseh obeležij v Šmarjah ohranil spomin na zapuščino Vertovca v ledinskem imenu vinograda, ki mu še danes pravijo V Vinoreji. Spomin na Vertovca pa je še vedno živ tudi v Podnanosu, kjer je preživel večino svojega življenja. Predsednik tamkajšnjega turističnega društva Stojan Vitežnik je spomnil, da je Vertovec v spisu Vinske terte hvala pozval »perviga pevca med nami, pevca ljubezni« naj napiše odo vinski trti, ki naj bi spodbudila nastanek Prešernove Zdravljice. Velike projekte pa so si zadali tudi v Društvu Matija Vertovec,  predsednik Marijan Lozej je zbrane namreč presenetil z največjim projektom, ki ga pripravljajo letos. Zadali so si, da bodo v sodobni jezik prepisali znamenito Vinorejo za Slovence, pri čemer jim bo pomagala izredna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, doktorica Zora Korošec-Koruza.

DSC 0063Doktorica Korošec-Koruza je zbrane na Jakulinih tudi navdušila kot osrednja govornica. Vertovca vidi v trojni vlogi: kot velikega učenjaka, tudi za današnji čas, kot izrednega pisca z izrednim darom za pisanje, predvsem pa je poudarila pomen njegovega pisanja v slovenščini, s čimer je izrazil svojo srčno domoljubnost: »Začutil je svoje poslanstvo in se odločil pisati. Pisati in govoriti ljudem o tem, kako je njihovo življenje lahko boljše, če bodo znali bolje delati, ne samo če bodo bolj srčno molili. … Vertovca so ljudje poslušali, ravnali so se po njegovih naukih, ker je povedal lepo, po njihovo, razumljivo, ker je povedal z ljubeznijo.«

DSC 0079Koroščeva pa je hkrati odpirala nova vprašanja: »S katerimi duhovni bomo šli mi med Slovence, ali imamo še vso tisto veliko ljubezen do človeka, ki jo je prebrati v vsaki vrstici njegovih pridig, ali bomo znali posnemati njegovo domoljubje in ljubezen do slovenskega človeka?«  In opozorila, da je treba Vertovca in njegove nauke predstaviti v Ljubljani, Mariboru, na Dunaju… : »Treba je najti nove duhovne, nove oznanjevalce njegove besede in duha.«

Tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, ki je zbrane pozdravil v imenu obeh zgornjevipavskih občin, je poudaril, da je Matija Vertovec pomembno vplival na dobre medčloveške odnose, da je bil ljudski človek, ki je ljudem želel dobro.

Skozi slovesnost nas je preko dokumentarnega filma nagovoril tudi Stane Bačar, ki nam je pred dvema desetletjema znova odkril Vertovca. Družina Bačar pa je prijazno posodila njegovo zbirko prvih natisov Vertovčevih del za priložnostno razstavo, ki je pospremila slovesnost.

DSC 0073Oglasil se je tudi domač vinogradniški strokovnjak Hilarij Kosta, z zanimivo informacijo – pred 25 leti naj bi namreč na Vipavskem snemali film o naši vinorodni deželi, katerega glavni protagonist je bil prav Matija Vertovec. Organizatorji Vertovčevega leta se bomo potrudili priti do filma in ga ponovno pokazati javnosti.

Skozi letošnje Vertovčevo leto se bomo organizatorji potrudili zelo na glas govoriti o Matiji Vertovcu, širiti pomen njegovih naukov, ki so še kako uporabni tudi za današnji čas in spodbujati k raziskovanju dela tega pomembnega vipavskega rojaka.

Hvala vsem, ki so sodelovali pri organizaciji dogodka, še posebej Moškemu pevskemu zboru Matija Vertovec, ki je s pesmijo tako lepo zaokrožilo uvodno slovesnost, gospodinjam iz Šmarij, ki so pripravile imenitno pogostitev, Osnovni šoli Dobravlje, ki nam je pomagala pri prevozih iz Šmarij doDSC 0092 Jakulinov.

Posebna zahvala gre družini Krapež, ki nam je odstopila prostor, da smo lahko izpeljali slovesnost v Vertovčevem rojstnem kraju ter tudi sicer podpira in aktivno sodeluje pri naših zgodbah. 

Hvala vsem, ki ste obiskali slovesnost, še posebej Vinski kraljici Slovenije Špeli Štokelj ter Vipavski vinski kraljici Karmen Cizara, ki sta slovesnosti dodali poseben pečat.

Vertovčevo leto se je začelo, z njim je oživela tudi spletna stran, na kateri se bodo zbirale vse aktualne informacije, pa tudi zanimivi zapisi o Vertovcu in njegovem delu. Vabimo vas, da pobrskate po spletu, predvsem pa, da se nam pridružite pri obeleževanjih v čast Matiji Vertovcu.

Oglejte si še več fotografij iz slovesnosti