Na Jakulinih je že vse pripravljeno

datum: 27.01.2014

kategorija: novice

V torek, 28. januarja 2014 ob 17. uri, bo v zaselku Jakulini, kjer se je pred natanko 230 leti rodil naš pomembni rojak Matija Vertovec, potekala uvodna slovesnost Vertovčevega leta. Zaradi prostorske stiske na Jakulinih bo parkiranje organizirano v Šmarjah, od koder bo od 16. ure dalje organiziran prevoz. Obiskovalce naprošamo, da se na slovesnost odpravijo v pravem času.

 Jakulini Tri društva iz Vipavske doline so se združila v skupni zgodbi – obeleževanju pomembnih obletnic Matije Vertovca, ki ga je pred dvema desetletjema Slovencem ponovno odkril bibliofil Stane Bačar. Letos namreč mineva 230 let od rojstva tega pomembnega Slovenca, duhovnika, poljudnoznanstvenega pisca in učitelja vipavskih vinogradnikov, pred 170 leti pa je kot »perložni list« h Kmetijskim in rokodelskim novicam izhajala Vinoreja za Slovence.

Društvo Matija Vertovec, TD Vinoreja Šmarje in TD Podnanos skozi svoje delovanje negujejo lik in delo Matije Vertovca. V letošnjem letu pa bi ga želeli še bolj približati Slovencem, prikazati širok opus, predvsem pa pomembnost Vertovčevega delovanja in bogastvo dediščine, ki nam jo je zapustil.

Kaj vse se bo skozi leto dogajalo, bo razkrito na uvodni slovesnosti 28. januarja na Jakulinih, ko bo na ogled tudi priložnostna razstava prvih natisov Vertovčevih del iz zasebne zbirke Staneta Bačarja.

Da bodo informacije o Matiji Vertovcu, pa tudi o dogodkih in drugih aktivnostih v okviru Vertovčevega leta vedno na voljo, bo prav na dan slovesnosti zaživela tudi spletna stran, kjer se bodo vse te informacije zbirale – zahvaljujemo se podjetju Arctur za ta pomemben prispevek k obeleževanju Vertovčevega leta. Še vedno pa so dobrodošle nove pobude in ideje, kako z Vertovčevimi nauki in nasveti oplemenititi današnje podeželje - vabljeni k sodelovanju!