Uvodna slovesnost v Vertovčevo leto 2014

od 28.01.2014 do 28.01.2014

Jakulina pri Šmarjah - Vertovčeva rojstna hiša

Vabimo vas na uvodno slovesnost Vertovčevega leta, ki bo potekala v torek, 28. januarja 2014, ob 17. uri v Vertovčevi rojstni hiši v zaselku Jakulini pri Šmarjah na Vipavskem.
 

Osrednja govornica bo dr. Zora Korošec Koruza, izredna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, prva dobitnica Plakete Matije Vertovca.  


Le malo je tako veličastnih, pa vendar tako prezrtih zgodovinskih osebnosti, kot je lik Matije Vertovca. Duhovnik in strokovni pisec, rojen 28. 1. 1784 v zaselku Jakulini blizu Šmarij na Vipavskem, umrl pa je 2. 9. 1851 v Podnanosu, bi najverjetneje ostal zapisan pozabi, če ga ne bi pred 20-imi leti širši javnosti ponovno obudil velik bibliofil Stanislav Bačar.

S pomočjo bogatega znanja tujih jezikov je Vertovec črpal iz svetovne strokovne literature, ki jo je z zanimanjem prevajal in nadgrajeval z lastnimi dognanji. Njegove študije so segale na področja zgodovine, zemljepisa, kemije, fizike, astronomije, predvsem pa kmetijstva, s poudarkom na vinogradništvu in kletarstvu. Na vseh teh področjih je pustil za seboj strokovne knjige, največ pa jih je namenil kmetom, tako se najpogosteje omenjata Vinoreja za Slovence (1844) in Kmetijska kemija (1847). Ob tem je objavljal tudi svoje pridige in redno skrbel za zapise v tedanjih časopisih. Pripisujemo mu tudi zasluge, da je Franceta Prešerna spodbudil k pisanju Zdravljice s svojim hvalospevom Vinske terte hvala. Osebnost takšne širine si zato več kot zasluži širše poznavanje.

Domača društva, ki so povezana z delom in likom Matije Vertovca, so se zato odločila, da letošnje leto, ko praznujemo 230-letnico njegovega rojstva in obenem 170-letnico izhajanja Vinoreje za Slovence v Kmetijskih in rokodelskih novicah, posvetimo temu pomembnemu vipavskemu rojaku. Pobudo so dala Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec, Turistično društvo Vinoreja Šmarje in Turistično društvo Podnanos, kaj kmalu pa so se jim pridružile še številne druge organizacije ter tudi občini Ajdovščina in Vipava. Skupaj si želimo, da bi letošnje leto resnično predstavljalo poklon temu velikemu ljudskemu učitelju, zato vabimo tudi vas, vašo organizacijo ali društvo, da se nam pridružite in dodate svoj kamenček v mozaik Vertovčevega leta 2014.

Osrednje aktivnosti bomo javnosti predstavili na slovesnosti ob uvodu v Vertovčevo leto 28. januarja 2014 v njegovi rojstni hiši na Jakulinih. Že 1. februarja se boste lahko podali na pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne, ki ga pripravlja TD Podnanos. Preko leta bodo sledile še številne druge prireditve, Vertovčevo leto pa bomo uradno zaključili s tradicionalnim Pohodom po Vertovčevih poteh, 16. novembra 2014.

Dogodek bo potekal v Vertovčevem hramu. Zaradi omejenega prostora vas prosimo, da nam svoj obisk najavite vnaprej, tako vam bomo lahko prihranili sedež. Za najavo obiska se obrnite na Sando Hain, sanda.hain@gmail.si, 051 304-607 ali Matejo Poljšak, vinoreja.smarje@gmail.com, 041 793-078.

Društvo Matija Vertovec                          TD Vinoreja Šmarje                             TD Podnanos

Marijan Lozej                                              Darko Poljšak                                       Stojan Vitežnik